Krok 9 – wprowadzamy dietę

Dieta była pierwszym w zasadzie krokiem – nawet jeszcze przed diagnostyką medyczną czy rozpoczęciem na dobre terapii – którą zastosowaliśmy u Ingi.

Dała niesamowite, wręcz zdumiewające efekty niemal od razu.

Jej wprowadzenie zawdzięczamy doświadczonej i mądrej terapeutce, która powiedziała nam, że dzieci, które są na diecie, dużo szybciej i łatwiej uzyskują postępy niż dzieci “nie-dietowane”. Skontaktowała nas z dietetyczką specjalizującą się w leczeniu dzieci z zaburzeniami rozwojowymi i w ten oto sposób wprowadziliśmy dietę.

Oto, jakie kroki dietetyczne podejmowaliśmy:

- eliminacja glutenu i kazeiny z diety – podstawę teoretyczną znajdziecie tutaj. Wyeliminowaliśmy całkowicie z diety dziecka takie produkty jak: pszenica (w tym orkisz), żyto, jęczmień, owies oraz produkty z nich powstałe, m. in. kuskus, pęczak, kasza jęczmienna, płatki owsiane i jęczmienne, kasza manna, mąki, makarony oraz mleko i produkty je zawierające: jogurty, kefiry, maślanki, sery wszelkiego rodzaju, budynie, ciasta, itd.

- eliminacja cukru z diety – z badań kału wyszedł przerost grzyba Candida. Dopiero później dowiedzieliśmy się jak negatywne skutki może mieć taki przerost dla funkcjonowania całego organizmu. Dostaliśmy poradę, aby wyeliminować wszelkie cukry proste – owoce, miód, sacharoza, glukoza, fruktoza, różnego rodzaju syropy, drożdże. Poprawa była natychmiastowa. Córka wyszła ze “swojego świata” i z powrotem trafiła do naszego – zaczęła świetnie reagować na terapię, rozumieć mowę bierną, nawiązywać kontakt wzrokowy

- po przeczytaniu masy materiałów i przemyśleniu wszystkich kwestii wyeliminowaliśmy z diety produkty wysokosiarkowe. Takie produkty również mogą powodować rozrost grzybów, w tym Candidy. Nie każdy człowiek dobrze toleruje takie produkty. Reakcje Ingi na pokarmy wysokosiarkowe (wzdęcia, bóle brzucha), a także stwierdzona u niej mutacja genu CBS odpowiedzialnego za metylację siarki, doprowadziła nas do wniosku, że zdecydowanie skorzysta ona na wyeliminowaniu takiej żywności – i tak się stało.

- w międzyczasie uzyskaliśmy wyniki badań na nietolerancje pokarmowe ImuPro 300 i wyeliminowaliśmy pokarmy, na które mała jest uczulona

- co zostało? całkiem sporo. Różnego rodzaju kasze, ryże, ziemniaki, szereg warzyw, różne zupy, makarony bezglutenowe, niemal wszystkie mięsa, niewielkie ilości owoców, oleje (kokosowy, lniany, oliwa z oliwek). Z tego sporządzaliśmy różne potrawy, do których córka stopniowo się przekonywała. Aktualnie je wszystko, co jej damy i w zasadzie wszystko jej smakuje. Na początku – było strasznie trudno wprowadzić cokolwiek nowego. Swoimi doświadczeniami przy wprowadzaniu diety dzielimy się tutaj. A tu kilka przepisów na słodycze z forum dzieci.org.pl.

Oczywiście niektóre dzieci potrzebują bardziej specjalistycznych diet. Jeżeli dziecko ma problem ze szczawianami w diecie – należy je wyeliminować i prowadzić dietę niskoszczawianową. Są też dzieci, których stan jelit jest po prostu krytyczny, które jedzą wyłącznie papkowe produkty albo np piją wyłącznie mleko, mają częste biegunki (każda taka biegunka bardzo podrażnia śluzówkę jelit) itp. Gdyby moja Inga miała aż takie problemy – zdecydowałabym się na dietę GAPS, która – jak wynika z doniesień znajomych – jest kojąca dla jelit i stanowi dobry wstęp do poszerzania jadłospisu.

Dbamy też o to, aby jedzenie dla Ingi było ze zdrowych źródeł – warzywa z upraw ekologicznych, mięso z ekologicznych hodowli, oczywiście nie dajemy nic puszkowanego czy z kartoników wyłożonych w środku aluminium. Zaopatrujemy się w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością oraz zamawiamy mąki czy oleje ze sklepów internetowych – te, z których korzystamy, znajdują się w odnośnikach po prawej stronie.

Jedyny błąd, jaki zrobiliśmy, to nie wykonanie badań w kierunku celiaklii przed eliminacją glutenu. Na pewno zrobiłabym takie badania, gdybym o tym wiedziała na samym początku.

 donna31



Istotne wątki na forum www.dzieci.org.pl:

Ogólnie o dietach
Dieta SCD – część I
Dieta SCD – część II
Dieta GAPS
Dieta niskosiarkowa
Pieczemy chleb i bułeczki
Pieczemy w maszynie do chleba
Dieta niskoszczawianowa – część I
Dieta niskoszczawianowa – część II
Przykładowe jadłospisy bg/bk/bc (ale nie niskosiarkowe)
Dieta bg/bk/bc + niskosiarkowa
Stewia i ksylitol – dozwolone słodziki
Przetwory
Soja, kukurydza
Sklepy z żywnością bezglutenową
Sklepy ze zdrową żywnością
Jak sprawdzić, czy w produkcie jest gluten


Krok 1 – jak uzyskać diagnozę zaburzeń mojego dziecka
Krok 2 – skąd i w jakim celu uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności
Krok 3 – jak uzyskać orzeczenie o kształceniu specjalnym i orzeczenie o wczesnym wspomaganiu rozwoju
Krok 4 – możliwości dodatkowych pieniędzy na leczenie i terapię
Krok 5 – diagnoza zaburzeń integracji sensorycznej
Krok 6 – porządkujemy kwestię terapii
Krok 7 – jak zapewnić sobie niezbędne wsparcie i jak dotrzeć do informacji
Krok 8 – rozpoczynamy leczenie biomedyczne
Krok 9 – wprowadzamy dietę
Krok 10 – uzyskanie pomocy lekarza
Krok 11 – porządkujemy układ pokarmowy
Krok 12 – eliminujemy toksyny środowiskowe
Krok 13 – podstawowa i uzupełniająca suplementacja
Krok 14 i najważniejszy – chelatacja
Krok 15 – terapia w komorach tlenowych

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>