Organic Acid Test (Great Plains Lab) – opis badanych metabolitów

Wskaźniki dysbiozy układu pokarmowego
Citramalic Acid Podwyższony może świadczyć o przeroście grzybów z gatunku Saccharomyces albo bakterii z gatunku Propionibacteria. W utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej pomogą silne probiotyki, o różnych szczepach.
5-Hydroxy-methyl-furoic Acid Metabolit produkowany w szczególności przez grzyba z gatunku Aspergillus. Jego przerost mogą zredukować naturalne środki przeciwgrzybiczne w połączeniu z silnymi probiotykami.
3-Oxoglutaric Acid Wskazuje na możliwy przerost drożdżaków. W utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej pomogą silne probiotyki, o różnych szczepach.
Furan-2,5-dicarboxylic Acid

 

Metabolit produkowany w szczególności przez grzyba z gatunku Aspergillus. Jego przerost mogą zredukować naturalne środki przeciwgrzybiczne w połączeniu z silnymi probiotykami.
Furancarbonylglycine

 

Metabolit produkowany w szczególności przez grzyba z gatunku Aspergillus. Jego przerost mogą zredukować naturalne środki przeciwgrzybiczne w połączeniu z silnymi probiotykami.
Tartaric Acid

 

Produkt działania hialuronidazy – enzymu produkowanego przez Candidę na wewnątrzkomórkowy kwas hialuronowy. W wyniku oksydacji kwas hialuronowy rozpada się na kwas tartarowy i arabinozę. Kwas tartarowy znajduje się również w winogronach (też rodzynkach), a zatem pokarmów tych należy unikać na 24 godziny przed pobraniem moczu do badania. Terapia przeciwgrzybiczna i silne probiotyki mogą pomóc w przywróceniu równowagi flory bakteryjnej.
Arabinose Produkt działania hialuronidazy – enzymu produkowanego przez Candidę na wewnątrzkomórkowy kwas hialuronowy. W wyniku oksydacji kwas hialuronowy rozpada się na kwas tartarowy i arabinozę. Kwas tartarowy znajduje się również w jabłkach, gruszkach i winogronach, a zatem pokarmów tych należy unikać na 24 godziny przed pobraniem moczu do badania. Terapia przeciwgrzybiczna i silne probiotyki mogą pomóc w przywróceniu równowagi flory bakteryjnej.
Carboxycitric Acid

 

Metabolit produkowany przez drożdżaki i grzyby. Terapia przeciwgrzybiczna i silne probiotyki mogą pomóc w przywróceniu równowagi flory bakteryjnej.
Tricarballylic Acid

 

Produkt uboczny wydzielany przez fumonizyny w układzie pokarmowym. Fumonizyny to rodzaj mykotoksyn produkowanych przez pleśnie z rodzaju Fusarium, w szczególności F. vericilloides. Podwyższone poziomy tego kwasu mogą być też spowodowane dużym spożyciem kukurydzy, która jest bardzo często zainfekowana fumonizynami.
2-Hydroxyphenylacetic Acid

 

Ten metabolit związany jest z przerostem bakterii układu pokarmowego. Silne probiotyki mogą pomóc w przywróceniu równowagi flory bakteryjnej.
4-Hydroxyphenylacetic Acid

 

Metabolit powstały przy produkcji tyrozyny przez bakterie układu pokarmowego. Podwyższony poziom kwasu wiąże się z przerostem bakterii w jelicie cienkim, może też wskazywać na celiakię.
4-Hydroxybenzoic Acid

 

Wskaźnik dysbiozy jelit. Podwyższona wartość może też być efektem nadmiernego spożycia dżemów i marmolad z zawartością parabenów (jako środków konserwujących). Należy rozważyć eliminację parabenów z diety i zwiększenie spożycia probiotyków.
Hippuric Acid

 

Produkt metabolizmu fenylalaniny przez bakterie układu pokarmowego. Większość kwasu hipurowego pochodzi z rozkładu kwasu chlorogenowego przez bakterie. Jest to substancja zawarta w napojach i wielu owocach i warzywach. Podwyższony poziom wskazuje na przerost bakterii w układzie pokarmowym i wymaga podania środków przeciwbakteryjnych oraz silnych probiotyków.
4-Hydroxyhippuric Acid

 

Metabolit środków konserwujących opartych na parabenach, zawartych w pokarmach i kosmetykach. Może być również podwyższony poprzez spożycie owoców bogatych w polifenole. Unikać ekspozycji na parabeny.
3-Indoleacetic Acid

 

Metabolit tryptofanu produkowany przez bakterie przewodu pokarmowego, rzadziej jest to wskaźnik choroby Hartnupa. Podwyższony poziom może spowodować też suplementacja tryptofanem i/lub 5HTP, ale wzsoki poziom nie stanowi podstawy do zredukowania ilości przyjmowanych suplementów. Badanie aminokwasów w moczu może wykluczyć chorobę Hartnupa.
HPHPA (3-(3-hydroxyphenyl)-3- hydroxypropionic acid)

 

Podwyższona wartość wskazuje na przerost bakterii Clostridia. Jest to metabolit często podwyższony u autystów, osób chorych psychicznie i z zaburzeniami układu pokarmowego. Hamuje on wydzielanie enzymu dopamino-beta-hydroksylazy, prowadząc do zaburzeń równowagi neuroprzekaźników
4-Cresol

 

Podwyższona wartość wskazuje na przerost Clostridium difficile. Jest to metabolit często podwyższony u autystów, osób chorych psychicznie i z zaburzeniami układu pokarmowego. Hamuje on wydzielanie enzymu dopamino-beta-hydroksylazy, prowadząc do zaburzeń równowagi neuroprzekaźników
DHPPA (dihydroxyphenylpropionic acid)

 

DHPPA w moczu wskazuje na spożycie kwasu chlorogenowego , substancji zawartej w napojach, warzywach i owocach. Nieszkodliwe albo korzystne bakterie, np. Lactobacilli, Bifidobacteria oraz E. coli zwiększają rozpad kwasu chlorogenowego do DHPPA, a zatem wysokie wartości mogą być związane z dużą ilością tego rodzaju bakterii w układzie pokarmowym.
Metabolizm szczawianów
Glyceric Acid

 

Podwyższony w genetycznej hiperoksalurii typu II. Normalna wartość tego metabolitu wyklucza genetyczne podłoże nadmiaru szczawianów w moczu.
Glycolic Acid

 

Znacznie podwyższony może sugerować genetyczną hiperoksalurię typu I. Normalna wartość tego metabolitu wyklucza genetyczne podłoże nadmiaru szczawianów w moczu.
Oxalic Acid

 

Podwyższony kwas szczawiowy może być związany z dysbiozą spowodowaną przerostem gatunków Aspergillus, Penicillium i Candida albo ze zbyt dużymi dawkami witaminy C. Jeżeli markery drożdżaków i grzybów są również podwyższone, ilość szczawianów może zredukować terapia przeciwgrzybiczna. Podwyższony kwas szczawiowy może również być efektem zatrucia glikolem etylenowym.
Metabolity szlaku glikolitycznego
Lactic Acid Podwyższony w wielu sytuacjach – nadmiernym wysiłku fizycznym, przeroście bakterii układu pokarmowego, niedoborze witamin z grupy B, dysfunkcji mitochondriów, anemii i innych. Możliwość występowania wrodzonych wad metabolicznych wzrasta, jeśli wartość tego metabolitu przekracza 300 mmol/mol kreatyniny. Wiele wrodzonych wad metabolicznych powiązanych jest z nadmiarem kwasu mlekowego, min. zaburzenia metabolizmu cukrów, niedobór dehydrogenazy pirogronowej i zaburzenia mitochondrialne.
Pyruvic Acid Podwyższony w wielu sytuacjach – nadmiernym wysiłku fizycznym, przeroście bakterii układu pokarmowego, niedoborze witamin z grupy B, dysfunkcji mitochondriów, anemii i innych. Możliwość występowania wrodzonych wad metabolicznych wzrasta, jeśli wartość tego metabolitu przekracza 100 mmol/mol kreatyniny.
2-Hydroxybutyric Acid Jest to produkt uboczny rozpadu cystationiny, który powstaje przy nadmiernym i długotrwałym stresie oksydacyjnym albo ekspozycji na toksyny. Gdy w wyniku ekspozycji na toksyny dochodzi do niedoboru glutationu, może dojść też do podwyższenia kwasy piroglutaminowego. Wysoka wartość tego metabolitu może być też powiązana z cukrzycą lub nadmiernym spożyciem alkoholu. Może też być podwyższona w niektórych chorobach genetycznych, np. kwasica mlekowa, kwasica glut arowa typu II, niedobór dihydrolipol-dehydrogenazy.
Metabolity cyklu Krebsa
Succinic Acid Podwyższony wskaźnik może dowodzić niedoboru ryboflawiny i/lub koenzymu Q10. Jest to też produkt metabolizmu glutaminy przez bakterie. Niskie poziomy mogą wskazywać na potrzebę podawania leucyny/izoleucyny.
Fumaric Acid Może być efektem defektu działania enzymu fumarazy albo zaburzonych funkcji cyklu Krebsa czy zaburzeń pracy mitochondriów. Aby wspierać pracę mitochondriów, można rozważyć suplementację koenzymem Q10, NAD+, L-karnityną i acetyl-L-karnityną, ryboflawiną, biotyną, witaminą E.
Malic Acid Lekko podwyższony przy niedoborze niacyny i koenzymu Q10. Jeśli jest podwyższony równocześnie z kwasami cytrynowym (citric), fumarowym (fumaric) i 2-ketoglutarowym (2-ketoglutaric) – sugeruje to dysfunkcję szlaku produkcji energii w mitochondriach.
2-Oxoglutaric Acid Podwyższony przy niedoborach witamin albo przyjmowaniu kwasu 2-ketoglutarowego jako suplementu.
Aconitic Acid Akonitaza, enzym, który metabolizuje kwas akonitowy i cytrynowy, jest zależna od glutationu. Podwyższony kwas akonitowy może wskazywać na niedobór glutationu, jak również na zaburzenia mitochondrialne (np. zespół Piersona)
Citric Acid Podwyższony przy nadmiernym przyjmowaniu pokarmów z kwasem cytrynowym albo przy przeroście drożdżaków. Może również wskazywać na niedobór glutationu, który jest potrzebny w działaniu enzymu akonitazy, która z kolei metabolizuje kwas cytrynowy i akonitowy.
Metabolizm neuroprzekaźników
HVA i VMA HVA to metabolit dopaminy, a VMA – epinefryny i norepinefryny, są one podwyższone w warunkach stresu zwiększającego wyrzut katecholamin z nadnerczy, jak również przy zatruciu ołowiem. Zwiększone HVA może też być efektem spożycia L-DOPA, dopaminy, fenylalaniny, tyrozyny albo przerostu Clostridia.
5-Hydroxyindoleacetic Acid Metabolit serotoniny. Podwyższony w sytuacji suplementacji tryptofanem lub 5HTP. Obniżony może wskazywać na niewystarczającą produkcję serotoniny. Lekko podwyższony może być efektem spożycia pokarmów bogatych w serotoninę – awokado, banana, pomidorów, śliwek, orzechów włoskich, ananasa, bakłażana.
Quinolinic Acid Zwiększony poziom w moczu może być efektem różnych czynników – chronicznego stanu zapalnego spowodowanego infekcjami, degeneracji centralnego układu nerwowego, nadmiernej suplementacji tryptofanem, ekspozycji na ftalany. Podwyższony kwas chinolin owy powoduje uszkodzenie neuronów, czemu może zapobiec podawanie suplementów zawierających L-karnitynę, melatoninę, kurkuminę i czosnek.
Kynurenic Acid (KYNA) Powszechnymi przyczynami podwyższonego kwasu kynurenowego jest spożycie tryptofanu w formie suplementu lub przewlekła infekcja. Może być to również niedobór B6. Bardzo wysokie wartości mogą świadczyć o niedoborze kynureninazy.
Quinolinic Acid / 5-HIAA Ratio Wysoki stosunek wartości tych kwasów wskazuje na nadmierny stan zapalny z powodu przewlekłych infekcji, nadmiernej stymulacji układu odpornościowego, zwiększonego spożycia tryptofanu, nadmiernej produkcji kortyzolu przez nadnercza albo ekspozycji na ftalany.
Metabolizm pirymidyny
Uracil Z uwagi na fakt, że kwas foliowy jest czynnikiem etylującym w konwersji uracylu do tyminy, podwyższony może wskazywać na niedobór kwasy foliowego. Podwyższony uracyl stwierdzono u ok. 10% dzieci z autyzmem
Thymine Lekko podwyższona tymina nie ma znaczenia klinicznego. Wysokie poziomy są związane ze stanem zapalnym i nowotworami, jak również rzadką genetyczną chorobą –niedoborem dihydropirymidyno-dehydrogenazy, która wiąże się z epilepsją i autyzmem.
Ketony i oksydacja kwasów tłuszczowych
3-Hydroxybutyric Acid

Acetoacetic Acid

Te ketony są końcowym produktem nadmiernego rozpadu kwasów tłuszczowych. Przyczyną podwyższonych ketonów w moczu jest długotrwały post, niedobór protein, dieta wysokotłuszczowa, niedobór B12, silny przerost Candidy i infekcje dróg oddechowych
4-Hydroxybutyric Acid

 

Umiarkowany wzrost kwasu 4-hydroksymasłowego może być spowodowany jego suplementowaniem. Bardzo wysoki nadmiar – zaburzeniem genetycznym, niedoborem enzymu rozkładającego ten kwas.
Adipic Acid

 

Lekko podwyższony w sytuacji nadmiernego spożycia żelatyny albo jedzenia zawierającego ten kwas jako dodatek spożywczy. Wskazuje też na zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych, co może uzasadniać potrzebę podawania L-karnityny lub acetyl-L-karnityny
Suberic Acid

Sebacic Acid

Ethylmalonic Acid

Methylsuccinic Acid

Nadmiar tych kwasów może być spowodowany niedoborem karnityny, postem, zwiększonym spożyciem trójglicerydów z oleju kokosowego albo niektórych rodzajów mleka dla niemowląt. Bardzo wysokie wartości mogą świadczyć o zaburzeniach genetycznych, którym często towarzyszy nadmierne poczucie zmęczenia i hipoglikemia. Niezależnie od przyczyny, objawy mogą zostać wyeliminowane przez suplementację L-karnityną lub acetyl-L-karnityną.
Markery stanu nasycenia minerałami i witaminami
Methylmalonic Acid Lekko podwyższony w sytuacji niedoboru B12 albo z innych powodów – przerostu bakterii w układzie pokarmowym, anemii, złego wchłaniania. Bardzo wysokie wartości mogą świadczyć o zaburzeniu genetycznym
Pyridoxic Acid Główny metabolit witaminy B6. Wysoka wartość świadczy o niedawnym przyjmowaniu witaminy B6, ale nie muszą świadczyć o konieczności zmniejszenia dawki. Niskie wartości występują często przy wysokich szczawianach i obniżonych neuroprzekaźnikach
Pantothenic Acid

 

Witamina B5. Wysoka wartość świadczy o niedawnym przyjmowaniu witaminy B5, ale nie muszą świadczyć o konieczności zmniejszenia dawki.
Glutaric Acid

 

Podwyższona wartość może świadczyć o niedoborze ryboflawiny (witaminy B2), defektach oksydacji kwasów tłuszczowych, przyjmowaniu depakiny, celiakii. Może wówczas pomóc podawanie ryboflawiny i koenzymu Q10. Ten wskaźnik jest podwyższony u ok. 10% dzieci z autyzmem.
Ascorbic Acid

(vitamin C)

Zwykle podwyższony przy suplementacji. U niektórych osób nadmierna suplemementacja może skończyć się nadmiernymi szczawianami i ryzykiem kamieni nerkowych. Jeśli kwas szczawiowy jest w normie, to ryzyko raczej nie występuje – nawet przy dużym spożyciu witaminy C.
3-Hydroxy-3-methylglutaric Acid

 

Prekursor koenzymu Q10 i cholesterolu. Lekko podwyższone wartości występują przy przeroście drożdżaków w układzie pokarmowym. Umiarkowany wzrost może świadczyć o zmniejszonej możliwości syntezy koenzymu Q10. Niektóre leki ograniczające cholesterol mogą mieć na to wpływ. Bardzo wysokie wartości mogą świadczyć o wrodzonej acydurii HMG.
N-Acetylcysteine Acid

 

Silny antyoksydant zwiększający zasoby glutationu w organizmie. Wraz z glutationem, acetylcysteina wiąże się bezpośrednio z metabolitami toksyn. Nadmierne spożycie tego suplementu może być szkodliwe.
Methylcitric Acid

 

Wysoka wartość wskazuje na niedobór biotyny (witaminy H), z powodu złego wchłaniania, nadmiernego spożycia surowego białka jaj, niedoboru w diecie lub dysbiozy jelit. Bardzo wysoka wartość może świadczyć o zaburzeniach genetycznych.
Wskaźniki detoksykacji
Pyroglutamic Acid

Kwas pirogronowy jest metabolitem glutationu. Jest to antyoksydant i bierze udział w detoksykacji w wątrobie. Podwyższone wartości świadczą o niedoborze glutationu, mogą być też efektem zaburzeń genetycznych, przyjmowaniem niektórych antybiotyków, spożyciem niektórym rodzajów mleka modyfikowanego. Niezbędny do działania glutationu jest selen.
Orotic Acid

 

Podwyższony przy nadmiernym poziomie amoniaku, co z kolei może być spowodowane nadmiernym spożyciem toksycznych leków, zakażeniem wirusowym wątroby, krwawieniem z przewodu pokarmowego, wrodzonymi wadami metabolizmu amoniaku.
2-Hydroxyhippuric Acid

Poziomy tego kwasu może powodować przerost bakterii układu pokarmowego lub spożycie aspiryny i aspartamu.
Metabolity aminokwasów
2-Hydroxyisovaleric Acid

2-Oxoisovaleric Acid

3-Methyl-2-oxovaleric Acid

2-Hydroxyisocaproic Acid

2-Oxoisocaproic Acid

Niewielki wzrost może być wywołany m.in. epizodyczną ketozą, nadmiarem kwasu mlekowego, niedoborem tiaminy. Znaczny wzrost jest wiązany z chorobą syropu klonowego albo niedoborem dehydrogenazy pirogronowej. Niewielki wzrost tych kwasów może być spowodowany niedoborem tiaminy.
2-Oxo-4-methiolbutyric Acid Nadmiar może świadczyć o wrodzonej wadzie metabolizmu metioniny.
Mandelic Acid

 

Zwiększony przy suplementacji fenylalaniną, ale też przy ekspozycji na styren. Znaczny nadmiar spotykany jest w fenyloketonurii.
Phenyllactic Acid

 

Zwiększony przy suplementacji fenylalaniną albo w wypadku bycia nosicielem genu odpowiedzialnego za fenyloketonurię (przy wartościach powyżej 200 mmol/mol)
Phenylpyruvic Acid

 

Zwiększony przy suplementacji fenylalaniną, byciu nosicielem genu odpowiedzialnego za fenylketonurię, niedoboru w produkcji biopteryny, ko faktora przy metabolizmie fenylalaniny. Bardzo wysokie wartości spotyka się przy fenyloketonurii
Homogentisic Acid

 

Podwyższony przy genetycznej chorobie – alkaptonurii.
4-Hydroxyphenyllactic Acid

 

Znacznie zwiększony przy tyrozynemii, w mniejszym stopniu przy nadmiernym spożyciu tyrozyny, przeroście bakterii w układzie pokarmowym, zespole krótkiego jelita lub chorobach wątroby
N-Acetylaspartic Acid

Podwyższony przy chorobie Carnavana
Malonic Acid

 

Powiązany z niedoborem malonyl-CoA dekarboksylazy albo kwasicy malonowej. Nieznaczny nadmiar kwasu jest klinicznie bez znaczenia.
3-Methylglutaric Acid

3-Methylglutaconic

Znaczący wzrost świadczy o niemożności metabolizowania leucyny, co spotykane jest w niektórych zaburzeniach genetycznych i mitochondrialnych.
3-Hydroxyglutaric

 

Wskaźnik niedoboru glutaryl-CoA-dehydrogenazy. Ten enzym bierze udział w rozpadzie lizyny, hydroksylizyny i tryptofanu i ma związek z genetyczną kwasicą glut arową typu I. Objawy niedoboru tego enzymu są zróżnicowane, łącznie z objawami autystycznymi, encefalopatią, innymi objawami neurologicznymi.
Metabolizm kości
Phosphoric Acid

 

Wydalanie tego kwasu w moczu jest odwrotnie proporcjonalne do spożycia w diecie. Fosfaty znajdują się w napojach gazowanych, słodyczach, lodach, czekoladzie, majonezie, zamrożonych pizzach. Nadmiar fosfatów jest też wiązany m.in. z zatruciem witaminą D, zatruciem ołowiem, kwasicą metaboliczną. Niski poziom tego kwasu jest wiązany z niedoborem witaminy D.