3. Dieta bezglutenowa, bezkazeinowa, bezcukrowa: pomysły na potrawy

Pomysły na śniadania:

- płatki kukurydziane (ale bez cukru) i mleko migdałowe które robimy sami (można kupić ryżowe ale jest dostępne tylko z ryżu białego, który zawiera dużo cukrów prostych, co nie jest wskazane przy diecie przeciwgrzybicznej) – np. przy wykorzystaniu takiego automatu albo według tego przepisu.

- ryż, płatki owsiane albo płatki z amarantusa albo z quinoi – gotowane i dosłodzone stewią, cynamonem, małą ilością owoców

- muffinki

- wafle ryżowe posmarowane różnymi pastami

- musy owocowe (ostrożnie, jeśli dziecko jest na diecie przeciwgrzybicznej)

- chleb na zakwasie ryżowo-gryczanym (drożdże są niewskazane na diecie przeciwgrzybicznej, jeśli jest pewność – a nigdy jej nie ma w 100% – że dziecko nie ma przerostu grzyba, to drożdże są dozwolone)

Pomysły na przekąski i desery:

- ciastka – które oczywiście niestety pieczemy sami. Biorę mąkę (kasztanową, migdałową, kokosową, słonecznikową – każdej po trochu, albo np tylko kasztanową i migdałową) – tak na oko 3/4 szklanki, wsypuję do miski, dodaję ksylitol (łyżeczkę) albo stewię (1/3 łyżeczki, to jest bardzo słodkie), można dodać cynamonu albo karobu – do tego wlewam z 4-5 łyżek oleju albo zmiksowanych owoców (w późniejszej fazie) albo kawałek rozpuszczonego masła kakaowego  i mieszam to, zagniatam, jak trzeba to dolewam wody albo dosypuję mąki. Dolać też można mleka migdałowego. Jak zagniotę na takie elastyczne ciasto to odrywam po kawałeczku, formuję w rękach placuszki i piekę 10 minut w 180 stopniach.

- kokosanki

- placki typu tortilla, do wykonania których niezbędna jest niestety specjalna maszyna

- chrupki gryczane, kukurydziane, wafle ryżowe

- popcorn (robiony w domu, bez masła)

- świeże warzywa i owoce

- lody z mleka kokosowego

-Jak macie możliwość to można też dziecku osłodzić nieco życie małymi ilościami (ale malutkimi) czekolady z karobu. Tę, którą my kupowaliśmy, dawaliśmy dosłownie kawałeczek raz na parę dni, bo ona jest na bazie karobu i soi a to wysokosiarkowe produkty. My zamawialiśmy to  i to.

Pomysły na obiad:

-  mięso (najlepiej coś zdrowego pochodzenia typu królik, dziczyzna – to nie są raczej zwierzęta pasione antybiotykami, ostatecznie indyk) – zwykle pieczone w piekarniku, najpierw marynujemy w zalewie z oliwy i ziół (głównie czubrzyca, czarnuszka, unikamy kolendy i kozieradki, mają lekkie właściwości chelatujące rtęć) i potem pieczemy tak długo, aż będzie miękkie. Jak nie ma czasu nas pieczenie, to wrzucamy na patelnię.
- ryż, kasza gryczana i jaglana, kasza quinoi, amarantus – ryż i kasze robimy tak, że wlewamy 2-3 łyżki oliwy i rozgrzewamy, na to wsypujemy surowy ryż, szklimy go i zalewamy wywarem (w proporcji 1:1 – 1 szklanka ryżu: 1 szklanka wywaru) z włoszczyzny albo mlekiem migdałowym albo zmiksowanymi owocami – i mamy ryż na słodko albo słono. Po zalaniu trzeba go przykryć i on napęcznieje tym płynem i będzie pyszny, tylko trzeba często mieszać żeby się nie przypalił

- różnego rodzaju surówki, jeśli dziecko lubi

- mielone kotlety obtoczone w zmielonych migdałach czy pokruszonych płatkach kukurydzianych bezcukrowych, zamiast panierki ; zamiast jajka można dodać trochę tapioki, też sklei mięso

- spaghetti albo inny makaron bezglutenowy (ryżowy lub kukurydziany) z sosem mięsnym czy warzywnym

- warto wykorzystywać przepisy z kuchni chinskiej, tajskiej, hinduskiej – zwykle są na bazie mięsa, ryżu i warzyw

- wszelkiego rodzaju zupy – rosół, ogórkowa, krem z cukinii, kalafiorowa itp – z makaronem ryżowym albo kukurydzianym

- pierogi z mąki bezglutenowej – z farszem mięsnym albo warzywnym

Co warto mieć w kuchni:

  •  mąki: z migdałów, orzechów, ryżu, tapioki, kukurydzy, amarantusa, gryki, quinoi, soczewicy, kokosa, kasztana…
  • kasze: gryczana, jaglana, quinoi, amarantus, ryż brązowy, czarny, czerwony, dziki
  • makarony: kukurydziany, gryczany, ryżowy
  • tłuszcze: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło klarowane, smalec
  • pestki dyni i słonecznika (dobre źródło białka), orzechy laskowe, włoskie, sezam (jeśli nie ma alergii)
  • kulki z tapioki do zagęszczenia zup
  • mleko – najbezpieczniej samemu robić mleko z migdałów. Mleko kokosowe jest w puszkach (a zatem zawiera aluminium) – można dostać mleko w kartonach ale jest to trudne. Można dawać mleko ryżowe w małych ilościach (gdy nie ma potrzeby diety przeciwgrzybicznej)
  • wszelkie zioła świeże/suszone za wyjątkiem kolendry
  • warzywa: np. brokuły, sałata, brukselka, papryka, ogórek świeży, szpinak, cukinia, bakłażan, awokado, szparagi, botwina, cebula, por,  kalarepa,  rukola,
  • owoce : jabłka zielone, gruszki, kiwi, grejpfruty (1 owoc dziennie przy diecie przeciwgrzybicznej)
  • mięso: baranina, królik, indyk, kaczka, kurczak, wieprzowina, czasami cielęcina, najlepiej z hodowli ekologicznych.

Kilka przepisów z forum dzieci.org.pl:

Masło wg Erm

4 łyżeczki tłuszczu kokosowego
4 oleju lnianego
4 oleju sezamowego

trzeba je zmiksować i takie lejące wstawić do lodówki, po kilkunastu minutach wychodzi coś podobnego do masła (żółte).

Masło z migdałów absolutnie nie jest gorzkie – jest pyszne, polecam! Tak samo jak inne masełka orzechowe czy nasionkowe. Bardzo łatwo zrobić je samemu np. dyniowe (ulubione mojego dziecka) leciutko podprażamy pestki dyni na patelni (sucha patelnia, mały ogień, mieszamy, pestki powinny zacząć wydzielać delikatny aromat – wtedy są gotowe, trzeba uważać, żeby nie przypalić), potem mielimy w młynku do kawy, przesypujemy do miseczki i dodajemy tyle oleju (np. z pestek dyni, czy jakiegoś innego wysokogatunkowego) aby nabrało ono odpowiedniej konsystencji, możemy posolić lub nie. Szybko, zdrowo i smacznie. Podobnie możemy robić z słonecznikiem, sezamem, możemy mieszać ziarenka, dodać trochę mielonego siemienia dla podniesienia wartości odżywczych… Podobnie z masłami orzechowymi, migdałowym (koniecznie obrać ze skórki migdały) – robimy masełka z orzechów laskowych, nerkowców, ale tych już nie prażę wcześniej – zawsze wychodzą pyszne i taniej niż kupowanie gotowych maseł orzechowych w sklepie ze zdrową żywnością.

Nikolaczka naleśniki na słono

200g mixu maki( mix to 4 części maki ryzowej ,1 cześć ziemniaczanej i 1 cześć tapioki)
1 3/4 łyżeczki gumy xantanowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka ( białka ubite oddzielnie)
425 ml mleka ( soja , ryż )
125 ml oleju roślinnego

Mieszamy najpierw “suche” ,w drugim naczyniu- jajka ,olej i mleko -razem mieszamy .na koniec dodajemy ubita piane z białka- ale nie za dużo już miksując!
Smażymy na grillu , gofrownicy

Pizza – przepis Megpl

WERSJA PIERWSZA

2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy
1 1/2 łyżeczki octu ryzowego / lub innego bez glutenu

WYMIESZAĆ SKŁADNIKI.

2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
2 łyżeczki gumy ksantanowej
2 szklanki kleiku ryzowego
2 szklanki maki ryzowej

WYMIESZAĆ i dodać to tej pierwszej oleisto/wodnej mikstury. Wymieszać wszystko razem.

Podzielić na 2 części. Posmarować olejem blachę, położyć na niej ciasto i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 10-15 minut. Wyciągnąć z piekarnika. Położyć sos (i, jeżeli się chce inne rzeczy) włożyć do piekarnika i podpiec dopóki brzegi pizzy staną się lekko złote.

Można tez zrobić mini-pizzę:
Bierze się 1/4-1/2 szklanki ciasta , i kładzie się go ma wyoliwioną blachę. Użyć widelca maczanego w wodzie żeby rozpłaszczyć te małe pizze. Piec tak jak dużą pizzę.

Po pierwszym upieczeniu (zanim się je posmaruje sosem) , małe pizze można włożyć do zamrażalnika i używać je wtedy kiedy się chce.

Ten przepis wymyśliła Beth Crowell; matka trojaczków autystycznych!!!

WERSJA DRUGA – ta wersja jest smaczna jeżeli zrobi się ja b. cienka

1 szklanka maki sojowej (lub innej maki pochodzenia “fasolowego”)
1/2 szklanki kleiku ryzowego , lub maki ryzowej
2 LYZKI oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 szklanki wody
sól do smaku

W dużym naczyniu przesiać i połączyć suche składniki; W środku zrobić zagłębienie i dać olej  i wodę. Zmieszać. Rozprowadzić ciasto mokrymi palcami na brasze posmarowanej olejem. Przed pieczeniem posmarować sosem, i położyć na wierzchu co się chce.
Piec w BARDZO gorącym piekarniku (ok 15 min)

Pasztet wg magi 

Mięso (dozwolone) ugotowane i porządnie zmielone (ja mieliłam 4x, ale to zależy od maszynki) + jakiś tłuszcz. Ja dodaję do tego tylko łyżeczkę mąki ziemniaczanej/z tapioki do sklejenia, ale wcześniej , zamiast mąki, dodawałam dwie łyżeczki zmielonego siemienia lnianego. Teraz siemienia nie mogę, bo syn ma alergie. W ostatnim pieczeniu, nawet niczym nie podsypywałam, tylko wyłożyłam formę papierem do pieczenia. Jeden i drugi pasztet wychodzi bardzo dobry

Bardzo dobre źródło innych przepisów.